Akoestische piano's

U kunt de volgende akoestische piano's kopen of huren bij Clavis Piano's:

Fridolin Schimmel piano's - China/Duitsland
Kawai piano's - Indonesië/Japan
Petrof piano's - Tsjechië
Schimmel piano's - Duitsland
Wilhelm Schimmel piano's - Polen/Duitsland
Yamaha piano's - Indonesië/Japan

Wat is een akoestische piano?

Een akoestische piano is de klassieke piano zoals wij die al jaren kennen. Deze heeft snaren die via een ingenieus mechaniek aangeslagen worden door met vilt beklede hamerkoppen. Deze hamerkop wordt in beweging gezet door het indrukken van de toets. Door het aanslaan van de toetsen zorgen de hamers ervoor dat de snaren gaan trillen. Deze trilling wordt overgebracht naar de zangbodem waardoor er een prachtig geluid ontstaat.

Iedere toets heeft een eigen hamer en snaar om een toon te maken. Het toetsenbord is aanslaggevoelig wat inhoudt dat door de toets zachter en harder aan te slaan er een zachte of harde toon ontstaat.
Het toetsenbord wordt bij een piano of vleugel klavier genoemd. In totaal bestaat het klavier doorgaans uit 88 toetsen (52 witte en 36 zwarte)

Iedere akoestische piano en vleugel heeft twee of drie pedalen. Het linkerpedaal zorgt bij het indrukken ervoor dat er een zachtere klank ontstaat. Het rechterpedaal zorgt ervoor dat de toon door blijft klinken nadat deze is aangeslagen. Het middelste pedaal heeft verschillende functies afhankelijk van piano of vleugel.

Een akoestisch instrument moet jaarlijks een aantal keren worden gestemd. Door het uitzetten en krimpen van de houten en metalen onderdelen in een piano ontstaat er een hogere of lagere snaarspanning. Door een piano of vleugel te stemmen wordt de snaarspanning weer op elkaar afgestemd. Dit gebeurt door het verdraaien van de stempennen.