Rippen vleugel Aluminium  -  Aluminium

Rippen vleugel Aluminium  -  Aluminium

Artikel Adviesprijs Clavisprijs Huurprijs p/m  

Aluminium

Palissander gesatineerd

€ 49 995.00 € 49 995.00 € 0.00 Kopen

Voorraad en proefspelen

U kunt op dit instrument komen proefspelen in: Delft

Wilt u liever eerst kennismaken voordat u een piano van ons koopt of huurt? Wij eigenlijk ook.

Het kopen van een piano is geen kleine beslissing, daarom nodigen wij u uit om in één van onze showrooms te komen proefspelen. U kunt dan gelijk verschillende piano's uitproberen.

Als u hier uw persoonlijke informatie invult nemen wij contact met u op.

Deze website is beschermd door reCAPTCHA. Google's Privacyverklaring en Algemene voorwaarden zijn hier van toepassing.

Rippen (gebruikte of tweedehands) vleugel model Aluminium in het palissander gesatineerd met bouwjaar 1965

Tijdens deze bloeiperiode verraste Johan Rippen, zoals hij dat eerder met de Maestro had gedaan, de pianoindustrie en het koperspubliek met een wel zeer bijzondere vleugel. Het is bekend dat Johan Rippen al voor de oorlog ideeën had voor een kamervleugel die moest voldoen aan zijn moderne inzichten, maar het zou tot 1950 duren voordat dit opmerkelijke instrument voor het eerst aan het publiek gepresenteerd werd.

De Rippen vleugel is om verschillende redenen merkwaardig: het instrument is rechtsnarig en gemaakt van een aluminium legering (silumin). De gedachte van Rippen was dat het gietijzeren frame en de bewerkelijke houten kast van een traditionele vleugel samengevoegd konden worden, om de productie sterk te vereenvoudigen. Een bijkomend voordeel was het relatief geringe gewicht van 210 kilo. Er werden speciale gietmallen gemaakt voor de poten, de lier en het frame. Het gieten van de onderdelen werd uitbesteed aan Stork in Hengelo en daarna werden de aluminium elementen vervoerd naar Ede. Het polijsten en afwerken van de ruwe frames was zwaar en onaangenaam werk, dat vaak door Molukkers werd gedaan.

In de loop van de jaren werd de bouw wat vereenvoudigd: eerst werden ter versteviging verticale driehoekige steuntjes gelast voor de sierlijke S‑vormige dwarsbint, maar geleidelijk liet men die achterwege. De zangbodem kon eenvoudig in het instrument geschroefd worden. Rippen wilde een vleugel leveren die efficiënt en redelijk voordelig gebouwd kon worden. Dat bleek echter onmogelijk: de productie was dermate kostbaar dat het instrument geen winst opleverde. Toch was het jarenlang het paradepaardje van de fabriek.

De oorspronkelijke bouwtekeningen van de Rippen vleugel zijn verloren gegaan, maar wel is een grote houten plaat bewaard gebleven met een ontwerptekening van het frame op ware grootte. De vleugel heeft door toepassing van gietaluminium een bijzonder ranke vorm gekregen: het kastgedeelte van een traditionele vleugel is ongeveer dertig centimeter hoog, maar bij de Rippen vleugel is dit slechts 11 centimeter. En de drie slanke poten lopen conisch toe, waardoor het instrument met enige humor wel wordt aangeduid als "een vleugel op naaldhakken".

Johan Rippen had een scherp zakelijk oog voor zijn koperspubliek: de Rippen vleugel was gemaakt voor de moderne, naoorlogse woningen, maar door de toegepaste materialen was het instrument ook een typische 'tropenvleugel', omdat er veel minder hout en lijm in verwerkt werd. De ongevoeligheid voor insecten en klimaatinvloeden, en de grotere stemvastheid maakten het instrument zeer geschikt voor o.a. plaatsing aan boord van de grote passagierschepen.

Tekst: Pieter Verhulst