• Een piano- of vleugelmechaniek heeft circa 6000 onderdelen. Allerlei draaiende en bewegende onderdelen. Er zit veel vilt en leer verwerkt in een mechaniek om zo weinig mogelijk geluid te produceren tijdens het spelen. Er zitten veertjes in een mechaniek die onderdelen weer snel op hun plaats zetten om weer klaar te staan voor de volgende aanslag. Er zitten onderdelen in om een demper op het juiste moment van de snaar af te halen en weer terug te zetten, zodat de toon stopt. De houten onderdelen zetten iets uit en krimpen weer, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Het klavier loopt in geleiders om elke toets afzonderlijk te kunnen blijven aanslaan. Dit zijn maar een paar voorbeelden; er gebeurt nog veel meer in een mechaniek tijdens de aanslag.

    Met afregelen bedoelen wij alle onderdelene weer op de juiste manier afstellen

    Alles moet met elkaar in verbinding staan en de juiste verhoudingen hebben. Om dit te bereiken zijn er veel afstelmogelijkheden in een mechaniek. Als we hieraan gaan werken noemen we dit afregelen. Je draait, buigt, knijpt en smeert de betreffende onderdelen om een soepel en gelijkmatig spelend mechaniek te krijgen. Beeldt u zich eens in: 6000 onderdelen verdeeld over 88 toetsen die gelijkmatig moeten spelen. Alleen dan krijgt u de toon die u écht wilt horen uit uw instrument.

    U zult begrijpen dat afregelen feitelijk een terugkerend verhaal is bij een piano. Vandaar dat wij adviseren om eens in de 5 of 10 jaar, afhankelijk van speeluren, het mechaniek te laten afregelen. Niet iedere stemmer is hier even bedreven in. Vandaar dat Clavis een team heeft van zowel pianostemmers als pianotechnici.

    Klik hier voor meer informatie over piano onderhoud.


Mist u een vraag?

U kunt via onderstaand formulier direct uw vraag stellen. We proberen u zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Deze website is beschermd door reCAPTCHA. Google's Privacyverklaring en Algemene voorwaarden zijn hier van toepassing.

Contact opnemen

U kunt ook direct uw vraag stellen door te bellen of een e-mail te sturen.

Telefoon

06-54226961