• Naast het stemmen van de piano is er ook technisch onderhoud nodig als u de piano of vleugel in orde wilt houden en is het raadzaam uw instrument met bepaalde intervallen technisch te laten onderhouden.

  • Beslissend voor de klankvorming en de speelaard van een piano of vleugel is het inwendige mechaniek. Met vilt omspannen hamertjes, scharnierend in vernuftige lagertjes, moeten duizenden keren feilloos dezelfde weg naar de snaren afleggen. Tussen hamers en klavier (toetsen) bevindt zich per toets een ingewikkeld louter mechanisch overbrengingssysteem dat, afhankelijk van de speelfrequentie, aan een zekere slijtage onderhevig is.
  • Ook wordt de klank na een aantal jaren onregelmatig. Dit gebeurt o.a. door het inspelen van de hamerkop. Door de snaren ontstaan er groeven in het hamervilt. Worden deze te diep dan moeten de hamerkoppen worden bijgewerkt (schuren), waardoor er weer een optimale toon ontstaat.

  Hamerkoppen te ver ingesleten

  Hamerkoppen schuren om weer vers vilt te krijgen

  • Maar gelukkig kunnen alle onderdelen van het mechaniek en het klavier tijdens de onderhoudsbeurt worden gecontroleerd, schoongemaakt en afgeregeld. Zo krijgt u weer een goed spelend instrument.
  • Als laatste wordt de hamerkop van de piano of vleugel geïntoneerd. Hierdoor wordt de klank zoveel mogelijk geëgaliseerd.

  Met intoneren maken we het vilt weer losser van structuur

   

  Bovenstaande werkzaamheden kunnen aan huis gebeuren en duren doorgaans één volle werkdag.

  Klik hier voor meer informatie over piano onderhoud.


Mist u een vraag?

U kunt via onderstaand formulier direct uw vraag stellen. We proberen u zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Deze website is beschermd door reCAPTCHA. Google's Privacyverklaring en Algemene voorwaarden zijn hier van toepassing.

Contact opnemen

U kunt ook direct uw vraag stellen door te bellen of een e-mail te sturen.

Telefoon

06-54226961