• De hoofdreden waarom een piano of vleugel gestemd moet worden is het klimaat. Deze verandert met de seizoenen en zo heeft elk seizoen, elke maand en zelfs elke dag een andere temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Vooral de laatste heeft door het uitzetten en krimpen van hout veel invloed op de stemming. De temperatuur heeft in mindere mate invloed op de stemming maar kan zeker bij grote schommelingen voor problemen zorgen.
  • Relatieve luchtvochtigheid duidt de hoeveel vocht in de lucht aan waar hout, dat van zichzelf ook een bepaalde vochtigheid bezit, op zal reageren als die hoger of lager wordt. In de piano en vleugel zit een zangbodem die onder een bepaalde spanning in evenwicht staat met het snarenveld. Dit evenwicht zal veranderen als de relatieve luchtvochtigheid in de lucht verandert en het hout hier op reageert. Daardoor verandert de snaarspanning en dus de stemming.
  • Temperatuur daarentegen heeft invloed op het uitzetten en krimpen van materialen zoals hout en metalen die dus daardoor ook invloed op de zangbodemspanning heeft, maar ook op de snaren zelf. Deze invloed is veel kleiner, maar telt zeker mee wanneer er op hoger niveau gespeeld wordt.
  • Wanneer een piano of vleugel ca. 2 keer per jaar wordt gestemd zal het instrument meestal weinig ontstemmen en zult u de meeste tijd op een goed gestemde piano spelen.
  • Als u langdurig op een slecht gestemde piano speelt, kan dit door de zwevingen en verkeerde toonhoogte uw muzikaal gehoor negatief beïnvloeden. Als u of uw kinderen dan op een goed gestemde piano spelen (b.v. op pianoles) zal dit als heel vreemd ervaren worden.
  • Een stembeurt geeft de stemmer de gelegenheid u advies te geven over b.v. klimaat in huis of onderhoudvan uw instrument!
  • Het wel of niet bespelen van een piano of vleugel heeft weinig of geen effect op het ontstemmen van uw instrument. Temperatuur- en vochtverschillen zorgen voor veel meer schommelingen in de stemming.
  • Wanneer een piano een lange tijd niet is gestemd zal deze in toonhoogte gaan zakken. Onze pianostemmers hebben dan een aantal stemmingen nodig om deze weer op de juiste toonhoogte te krijgen. 440Hz wordt qua toonhoogte standaard aangehouden om de "A" snaar te stemmen. 
  • Om een piano te stemmen heeft een pianostemmer en stemhamer nodig om aan de stempennen te kunnen draaien, waardoor de spanning en dus de toonhoogte van de snaar hoger of lager wordt. Daarnaast heeft deze een stemkeil nodig om verschillende snaren te dempen. Het is tenslotte alleen maar mogelijk om twee snaren op elkaar te stemmen. Dan de volgende twee enz.

  Een pianostemmer aan het werk

  • De meeste tonen van de piano bestaan uit 2 of 3 snaren, die precies dezelfde toonhoogte moeten hebben. Bij een klein verschil zal de toon gaan zweven. Dat ervaren wij als vals klinken. Ook moeten de onderlinge tonen met elkaar kloppen. De meeste stemmers houden tegenwoordig, zeker bij moderne instrumenten, de 'gelijkzwevende stemming' aan, waarbij het octaaf in gelijke partjes verdeeld wordt. Hierbij is in iedere toonsoort goed te spelen.
  • Ook zijn er steeds meer pianostemmers die een stemapparaat als hulpmiddel gebruiken. Deze helpt de stemmer met het maken van de verdeling onder de 88 toetsen. Iemand zonder stemkennis kan niets met een stemapparaat uitvoeren. U moet dit zien als een computerprogrogramma zoals "Word". Het schrijven van een brief wordt door dit programma een stuk makkelijker echter de brief zult u toch zelf moeten schijven... 

  Voor prijsinformatie over pianostemmen klikt u hier.


Mist u een vraag?

U kunt via onderstaand formulier direct uw vraag stellen. We proberen u zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Deze website is beschermd door reCAPTCHA. Google's Privacyverklaring en Algemene voorwaarden zijn hier van toepassing.

Contact opnemen

U kunt ook direct uw vraag stellen door te bellen of een e-mail te sturen.

Telefoon

06-54226961