Petrof piano's

Petrof piano's: een kwaliteitsproduct uit Europa

Petrof piano’s en vleugels worden al gebouwd sinds 1864. Na een leerschool van vele jaren in het toenmalige ‘’Mekka’’ van de piano-industrie Wenen, bouwde Antonín Petrof in dat jaar de eerste Petrof vleugel. Al na enkele jaren moest er worden gezocht naar ruimere behuizing. In het Tsjechische Hradec Kralové werd toen de eerste Petrof pianofabriek gebouwd. In deze stad, 150 km ten oosten van Praag, is de inmiddels wereldberoemde Petrof fabriek nog steeds gevestigd.

Natuurlijk is het geen toeval dat Petrof de laatste 35 jaar zo’n explosieve groei heeft doorgemaakt. Door de grote productieaantallen is men namelijk in staat alle onderdelen in eigen huis te fabriceren.
Zo heeft men eigen fabrieken waar men uitsluitend de kasten voor de piano’s en vleugels produceert. Maar ook een fabriek waar alleen de mechanieken en klavieren worden gemaakt. Tot en met een eigen vakopleiding. Hier worden doorlopend tientallen jonge mensen in een 3½ jaar durende studie opgeleid. Indien men de zware examens met goed gevolg heeft doorstaan, is men er klaar voor om dit vakmanschap aan te wenden voor de bouw van Petrof piano’s. Door deze wijze van produceren is Petrof in staat, met de meest moderne technologieën, instrumenten te bouwen die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen, terwijl de prijzen aantrekkelijk gehouden kunnen worden.

Voor de productie van de kleinste onderdelen tot aan kant-en-klare piano’s zijn honderden mensen bij Petrof werkzaam. Op deze wijze kan men jaarlijks vele honderden piano’s en vleugels bouwen. Voordat een Petrof de fabriek mag verlaten, worden alle instrumenten door hoog-gekwalificeerde specialisten aan een laatste eindcontrole onderworpen.
Zangbodems van Petrof instrumenten worden alleen gemaakt van speciaal, streng geselecteerd sparrenhout, waarbij de jaarringen zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
Petrof droogt als enige het zangbodemhout, gedurende 5 jaar, nog op natuurlijke wijze. Deze speciale zangbodem, waarop de uit rood-beuken vervaardigde ‘’kammen’’ zijn gelijmd, zorgt ervoor dat de trillingen van de snaren worden omgezet in de heldere, romantische klank die Petrof instrumenten zo wereldberoemd maken.