Adapters

Verschillende adapters voor verschillende producten

Keyboards, maar ook een aantal digitale piano’s en stagepiano’s, alsmede Silent piano's, behoeven meestal een adapter om hun werk te kunnen doen. Een adapter zorgt voor het ‘ombuigen’ van 220 volt naar een voltage dat voldoende is om het betreffende instrument van stroom te voorzien. Vaak is dit een voltage tussen de 9 en 15 volt, afhankelijk van (vooral) de gebruikte versterker en speakers in een instrument. Voorts hebben adapters een bepaalde hoeveelheid ampère. Het ampèregehalte bepaalt eenvoudig gezegd met welke snelheid (eigenlijk magnetisme) de stroom energie naar het instrument wordt gestuurd. Voor de leek geen eenvoudige materie.

Waarom een adapter soms niet standaard wordt meegeleverd
Bij de producten op onze website staat, indien nodig, vermeld of het specifieke product met of zonder adapter wordt geleverd. Het is een keus van een fabrikant of een product wel of niet met adapter wordt geleverd. Deze keus is afhankelijk van het productieproces. Wanneer u weleens in het buitenland bent geweest, dan weet u dat het ene land 110 volt netspanning heeft en het andere land 220 volt of zelfs 230 volt. Tevens wordt er over de hele wereld anders gedacht m.b.t. hoe een stekker er uit dient te zien.

Kan ik voor mijn oude keyboard of digitale piano nog een adapter aanschaffen?
Clavis is officieel leverancier van de producten van Yamaha en Roland. Voor een specifiek antwoord op de hierboven gestelde vraag kunt het beste even telefonisch contact opnemen met één van onze filialen of een mailtje sturen naar info@clavis.nl. In de regel is levering van een adapter die voor een wat ouder instrument bedoeld is geen enkel probleem, als we maar weten om welk product het gaat. Clavis kan helaas niet voorzien in de levering van adapters voor andere merken zoals Technics, Korg of Casio.

Tips voor een juist gebruik van uw adapter
In de praktijk heeft elke netstroomadapter een beperkte levensduur. Veel mensen in het bezit van een instrument dat zijn stroom via een adapter krijgt, zijn geneigd de adapter non-stop in het stopcontact te laten en het instrument uit te zetten met de on/off-knop op de console van het instrument. Hiermee verkort u de levensduur van een adapter met een veelvoud van honderd! Zonde van de adapter, zonde van de stroom en tevens schadelijk voor het milieu. Zet, indien u niet meer speelt, het instrument uit met de on/off-knop en haal de adapter uit het stopcontact. Het scheelt stroom en het bespaart u de onnodige aanschaf van een nieuwe adapter die soms stevig aan de prijs kan zijn.