Geluidversterking

Welke boxen of welke geluidsversterking moet ik kiezen?

Over (extra) versterking van het geluid van een digitaal toetseninstrument kan men boeken vol schrijven. De vraag bij extra versterking is vooral: Voor welk doeleinde wilt u de versterking gaan gebruiken? Wilt u in uw eentje uw keyboard of portable piano bespelen voor een zaal van 500 mensen, speelt u in een bandje en wilt u eigenlijk vooral uzelf wat beter kunnen horen, wenst u een beetje meer kracht te halen uit uw starters-keyboard of wilt u thuis filmmuziek gaan componeren met behulp van uw pc? Even zoveel vragen als er antwoorden zijn.
 
Clavis Piano’s voert drie soorten versterking in haar catalogus, waarbij we ons in het merkenaanbod beperken tot de producten van Yamaha en Roland. Deze drie segmenten zijn als volgt onderverdeeld:
 
  1. Studiomonitoren
    Indien u op zoek bent naar versterking voor thuis of voor in uw homestudio
  2. Personal Monitoring
    Indien u een makkelijk te vervoeren, actieve monitorspeaker zoekt
  3. Compacte zaalversterking
    Indien u zoekt naar een makkelijk te vervoeren geluidsset voor zaalversterking
Kan ik speakers voor meerdere doeleinden gebruiken?
Binnen de drie hierboven genoemde segmenten sluit het nut van de ene speaker een ander nut niet per se uit. Een keyboardversterker van Roland bijvoorbeeld, is ideaal om thuis te gebruiken voor uw versterking in combinatie met een microfoon of elektrische gitaar, maar kan even goed gebruikt worden als kleine monitor in bandgebruik. Indien u uw spel ten gehore wilt brengen voor een 10 tot 20-tal luisteraars in een niet al te grote ruimte staat hij echter ook prima zijn mannetje. Evenzo zijn er legio musici die hun STAGEPAS geluidset van Yamaha, vooral ontwikkeld voor klein en middelgroot zaalgebruik, ook gewoon thuis neerzetten omdat het zo lekker ‘vet’ klinkt. Al met al dus een vraag van wikken en wegen. Zolang u de speaker of de set niet overbelast, zijn sommige producten dus zeer breed inzetbaar.
 
Kan ik mijn 5.1 surroundset met DTS en bass-booster of mijn hyperdesign Hifi-set gebruiken om mijn digitale piano wat extra ‘body’ te geven thuis?
In principe raden wij dit af. Uiteraard kunt u met een juiste kabel en uw versterker op een beperkt volume best uw Yamaha of Roland digitale piano iets extra’s meegeven, maar u hoort al snel dat het geluid licht vervormt. Dit heeft te maken met de extreem hoge en lage frequenties die een digitale piano kan produceren. Een cd die u beluistert of een dvd die u bekijkt, produceert een vrij compacte hoeveelheid geluid en de gemiddelde hifiset is ontwikkeld om die compacte massa zo goed mogelijk te versterken. Gebruik van dergelijke sets voor het versterken van de wijd uiteenlopende klanken van digitale piano’s of keyboards is in feite oneigenlijk gebruik en kan dus funest zijn voor uw speakers!